Met welke klacht ga je naar de therapeut?

Je voelt je niet lekker

Omdat het voor cliënten vaak lastig is om te bepalen wanneer en met welke klachten ze nu precies naar een therapeut kunnen, hanteer ik twee uitgangspunten:

  • vertrouw je gevoel
    Het is net als met fysiek ziek zijn, er zijn allerlei gradaties: van een onschuldig griepje tot een chronische ziekte. En die onschuldige griepjes, kom je voortdurend te boven.Een goed gesprek, uithuilen, je grenzen aangeven, nadenken over wat je wilt, mediteren: allemaal manieren om jezelf te ‘behandelen’. Dat is eigenlijk best vaak: kleine tegenslagen, verdriet, schaamte, je werk, dingen tegen je zin in doen, piekeren, slapeloze nachten. Je lost het zelf op, of met vrienden en familie.Maar soms, en de meeste mensen voelen heel goed aan, is het geen verkoudheid die even uit kunt zieken. Je hebt het gevoel dat er meer aan de hand is en wilt, toch dat de huisarts even kijkt. Je weet het. En als je het niet weet:
  • bij twijfel; bellen
    Je hoeft niet precies te weten hoe en wat er aan de hand is, je hebt een vraag of iets zit je dwars; de rest is mijn werk.

Wacht niet te lang

Je kunt beter te vroeg dan te laat contact met mij opnemen. Dan maar een keer voor niks. Dan maar een keer doorverwezen worden. Jouw welzijn is er belangrijk genoeg voor. En net als fysiek ‘ziek’ zijn, geldt voor psychische klachten: hoe langer je wacht hoe moeilijker het wordt.

Gerichte klachten

Er zijn drie soorten klachten: gerichte klachten, algemene klachten en persoonlijke obstakels. De gerichte klachten hebben ‘richting’. Meestal speelt het ook al langer en weet je al een beetje van het onderwerp. Je kunt denken aan angstklachten, klachten vanuit een trauma, somberheidsklachten of bijvoorbeeld rouwverwerking. Bij deze klachten weten we wat er speelt, hoe het heet en wat we er aan kunnen doen.

Algemene klachten

Meestal is het allemaal niet zo duidelijk. Je hebt vagere klachten waar je ook geen geschiedenis mee hebt. Je leefde je leven, had zo je sores, had zo je vreugde, en nu heb je (ineens) last van gevoelens, vragen en klachten waar je eigenlijk geen woorden voor hebt.

Er is geen naam, sterker nog, je vraagt je af of jouw klachten en vragen wel een ‘echte klacht’ zijn. Piekeren, onbehagen, zorgen, zwaar op de hand zijn, prikkelbaar – veel gevoelens, weinig antwoorden en ook weinig ervaring er over te praten.

Persoonlijke obstakels

Natuurlijk kent elke klacht ‘persoonlijke obstakels’. Maar in deze categorie staan ze centraal. Ze zijn het onderwerp, je bent je er bewust van. Je merkt dat je in bepaalde situaties steeds dezelfde ‘fouten’ maakt. Je loopt vast. En het irritante is: zelfs als je weet dat het anders moet, lukt het je nog niet het ook anders te doen.

We stellen samen kaders en doelen vast en kunnen heel concreet aan de slag. Cliënten merken heel snel resultaat en zijn in de regel erg gemotiveerd.

Ook fysiek kan psychisch zijn

Je lichaam staat niet los van je geest. Je schouders hebben vast wel een vast gezeten van de spanning, je hebt vast wel eens hoofdpijn gekregen van een moeilijke situatie of buikpijn als je iets moest gaan doen dat je eng of moeilijk vind.

Fysiek en psyche hangen nauw samen. Daarom doe je er goed aan om bij klachten waar maar geen fysieke oorzaak voor gevonden wordt een keer met een therapeut te praten.

Is er ‘een klik’?

Er is onderzoek dat zegt dat een succesvolle behandeling voor maar liefst 70% afhangt van het contact tussen de psycholoog en de cliënt. Niet de methode, niet de kennis en ervaring van de psycholoog, maar de wijze waarop de psycholoog contact met je weet te maken.

Ik besteed er veel aandacht aan. Zo zorg ik er bijvoorbeeld voor dat de behandeling niet alleen bij je klacht, maar ook bij jou past. Ik spreek je taal, kan me goed in jouw leefwereld verplaatsen en oordeel nooit.

Bij jouw zoektocht naar de voor jou beste psycholoog doe je er goed aan ook een indruk van de persoon te krijgen. De meeste psychologen hebben een goed profiel van zichzelf op hun website, het is belangrijk die te lezen.
En onthoud: je zit niet aan een psycholoog vast, het eerste gesprek is er om je verhaal te doen en om te kijken of de psycholoog wel bij je past.

Meer weten?

Een klacht typeren in een omschrijving, of een lijstje symptomen is niet alleen lastig, je kunt ook makkelijk de verkeerde conclusies trekken. Het is heel waarschijnlijk dat je nergens op mijn site precies de klachtomschrijving vindt die bij jouw gevoelens past. Misschien wel een deel, maar niet helemaal.

Neem nu contact op

Twijfel je of je goed geholpen kan worden? Advies nodig? Of direct een afspraak maken? Bel gewoon even met Psychologen Nederland op 085-4014720. Wij helpen je graag!