Hoe kies je een therapeut die bij jou past?

Jij en de therapeut

Anders dan ander zorgverleners heeft een therapeut geen hulpmiddelen. Artsen hebben thermometers, medicijnen, monitoren en gips en verband om je te helpen. Maar wat zijn de ‘instrumenten’ van een therapeut? Taal? Oefeningen? Inzicht?

Misschien zal het je verbazen, maar het belangrijkste ‘instrument’ van een therapeut ben jij. Jij hebt de middelen om te werken aan je herstel, jouw talenten helpen de antwoorden te vinden, jij bent de klacht én de oplossing. Daarmee gaat de therapeut het doen: jou, ervaring en opleiding. Meer niet.

Voor jou, ook omdat je je toch kwetsbaar zult voelen, is het daarom van belang je van het vakmanschap van de therapeut te overtuigen: opleidingen, aanvullende trainingen of cursussen. Je merkt snel genoeg of het in orde is.

Een beroepsvereniging zegt heel veel

Je kunt ook kijken naar de beroepsvereniging. Is de therapeut aangesloten bij een vereniging, dan is de kwaliteit gegarandeerd en hoef jij niet uit te pluizen of die opleiding die de therapeut noemt nu wel of niet goed is.

Want om bij een vereniging aangesloten te zijn, moet een therapeut zich blijvend bewijzen in opleiding, begeleiding en overleg.

Als het klikt zit je goed

Zoals je inmiddels wel begrijpt: de samenwerking tussen jou en mij is bijzonder en heel belangrijk voor het succes van de behandeling. Jij doet het werk, jij vindt de oplossingen en jij moet het allemaal in de praktijk brengen. Ik help je op weg. Ik wijs je op valkuilen, geef nieuwe uitzichten of help je dingen in een ander perspectief te zien.

Als we elkaars taal spreken gaat dat natuurlijk een stuk makkelijker. Ik ben getraind om heel dicht bij jouw manier van denken en doen te kunnen komen, maar een deel is ook gewoon ‘de klik’: passen we als mens bij elkaar? Kijk dus ook altijd of de toon je aanspreekt.

Meer informatie over therapeuten in Enschede?

Wil je meer weten over therapeuten/psychologen in Enschede of heb je een specifieke vraag over jezelf, bel voor een afspraak of stuur een mail naar Therapie Enschede.